De Stokerij vroeger

FacebookFacebookTwitterTwitterLinkedinLinkedinGoogleShareGoogleShare

“…Langzaam wordt de koperen ketelwand warm...”

In de oude alcoholstokerij van Wilderen leeft de traditie eindelijk verder! Laat je fascineren door vervlogen geschiedenis.Wij hebben de deur die in 1939 werd gesloten in 2011 terug opengedraaid…

De stokerij anno 1890 viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen. Er werd alcohol van 95° gestookt. Deze werd aan jeneverstokerijen over heel België verkocht . In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd.

Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel. Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp. Ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er  's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's. Ook de schoorsteen is een 'landmark' in Wilderen.

De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau. Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst. De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij en mouterij.