De Stokerij vandaag

FacebookFacebookTwitterTwitterLinkedinLinkedinGoogleShareGoogleShare

De apparatuur voor het distilleren of ‘stoken’ is van Duitse makelij. De stookketel en fractioneerkolom is uitgevoerd in koper, de koeler is uit roestvrij staal.

De basis of het beslag wordt geproduceerd in de brouwerij. Afhankelijk van gewenste product (graanjenever, eau-de-bière of whisky) wordt er een apart graanmengsel geprepareerd in de brouwerij. In deze brouwerij gebeurt ook de gisting, die nodig is voor het bekomen van de alcohol.

De capaciteit per stookbeurt is 500 Liter en gezien het hoge rendement van de installatie is het mogelijk om al onze gedistilleerde producten in 1 stookbeurt te bekomen.

In de 500 liter stookketel wordt het ‘brouwsel’ verwarmd. Vervolgens wordt de alcohol/waterdamp in de fractioneerkolom gescheiden totdat de zuivere alcohol aan meer dan 90 ° uit de koeler vloeit. Nu wordt het distillaat verdeelt in 3 fracties, nl de voorloop, de middenloop of ‘het hart’ en de naloop. Enkel de zuiverste alcohol, die de drager is van vele aromastoffen en esters zal gebruikt worden.

Na vaststelling van de hoeveelheid en graden alcohol door de dienst accijnzen wordt de alcohol aangelengd en ter plaatse afgevuld.

Het distillaat voor whisky wordt nog voor enkele jaren opgeslagen in eikenhouten vaten.